Branko Grims je v nekaj tednih postal politični emigrant. Odšel je v Ljubljano. Ker sam tako rad predava, kako nevarni so emigranti, nič čudnega. Odšel je k svojemu vladarju, nam pa pustil četico "vernikov", ki so v teh dneh doživeli najhujše: razočaral jih je bog ali Bog ali preprosto šef stranke SDS. Kajti stališče in prizadevanje v Kranju kakih 25 km dalje nič ne šteje. Oziroma manj kot nič. Ker v Kranju gre za nižje, v ljubljani za višje cilje. Ker so kranji politiki pač samo dobri za nabiranje glasov...odločajo pa v ljubljanskem močvirju kjer bi tako rad suhe noge obdržal naš Branko, tragična figura strankokracije.

Podobno je pri "bratih po politikantstvu", NSi. Oni so pa do zdaj že tako spreminjali smer svoje politike v odnosu do Kranja kot enotne in celovite občine, da je vse jasno: ne upajo si izpod trde roke predsednika SDS, vlade in "velikega vodje" v eni osebi. Zato pač kranjska mestna svetnika štejeta manj kot kmetje na šahovnici, sta le eksotika lokalne scene.

Da bi torej naša politika v Kranju bila kaj vredna? Ne, glavni so v Ljubljani kjer "boga moli" Mateja Udovč, krajan s Kokrice pa pri tem samo dejansko uteleša "kranjskega duha": le zakaj bi bil Kranj tak kot je? Ko pa znajo v vsaki vasi bolje gospodariti, delati, voditi, upravljati! Ker ima Avstrija ohoho občin pa ji dobro gre. Ker bodo drugi za nas bolje skrbeli kot znamo mi sami zase?

Odmislimo aktualno oblast in pomislimo, kam to pelje: skupaj imamo bazen, športni center, knjižnico in muzeje in gledališče in gasilce in morda jutri bolnišnico in tako naprej. Namesto, da bi kranjska politika stopila skupaj, da bomo močnejši, krajan s Kokrice v močan Kranj ne verjame. Ker je na domačem gnoju vsak petelin najbolj glasen.

Fanatiki strankokracije kot je Branko Grims so žal danost. Njihove politične nespodobnosti so žal praksa. In mi beremo nova poglavja romana Ponižani in razžaljeni kot NAVADNI OBČANI, NAVADNI DRŽAVLJANI. Ker nam ljudje kot je Branko s Primskovega dopovedujejo, da smo bebčki, ki ne štejemo nič. Zakaj to počne? Ker nemu veliki vodja počne isto. Le da on potem služi naprej, ker poslanska plača ni slaba. Mi nismo plačani ampak plačujemo vse to.

Zato ne smemo prepustiti Kranja v kremplje oligarhiji političnih strank. Ker nas bodo kupili in prodali kot so njihovi vojščaki prodali svojo vest. Za Kranj jim je itak bolj malo mar....