Recimo, da ime nek kranjski politik/političarka možnost, da kupi en, dva telefona za naš denar. In recimo, da potem ugotovi, da jih ne potrebuje, so mu odveč in jih - proda, podari oziroma dela z njimi kar se mu pač zljubi. Dokler to ni potrjeno in dokazano, je to ugibanje, čvekarija, opravljanje. Cena vsega tega je pač nekaj sto evrov (kolikor za prodano iztrži)...To so balanosti, ki nam jih sporočajo tisti, ki so prepričani, da so naši politiki nad tem. Da se ne prodajo za nekaj sto evrov...

Recimo: kolikšen priboljšek je sejnina za seje oziroma sploh delo v mestnem svetu? Zopet govorimo o nekaj sto evrih, komaj. Pa pride skušnjava, ko je treba - na primer - zamolčati, da do tega nisi (več) upravičen. Da se je zgodilo nekaj kar po zakonu ipd. spreminja tvoj status, da teh nekaj sto evrov ne moreš in ne smeš več vzeti, ker ti ne pripadajo. In seveda se pri tem vprašaš, ali te lahko v to kdo prisili in ti vzame "tvoj denar" za delo v prid - jasno - vseh nas!? In ko ugotoviš, da je to težko ali komaj verjetno, se potuhneš. In slediš navodilom "ovna vodnika": trop uboga, on zvoni z zvoncem, ti slediš, vsi sledite....

Primera, ki sta opisana, sodita v Kranj. Ali vsaj v naše okolje. In potem se spomnimo, da je nekoč bil župan, ki je zdaj preiskovan s strani organov pregona za tisto, kar je takrat počel. In počel je marsikaj: tudi kodeks ravnanja politikov je izumil in ga sprejel kot odlok. Torej zavezujoče: za vse politike...Tudi za tistega, ki kak telefon postrani proda ipd. Tudi za tistega, ki dviga roke za odločitve o Kranju pa ne bi smel.

Trma ne deli lekcij o morali. Izhajamo iz jasne predpostavke, da vsi delamo napake. Resnično pa nas požene v akcijo - dvoličnost. Predvsem taka, da kažeš na druge s prstom in svoje grehe na tak način prikrivaš. Izum, ki sodi v "temno zgodovinsko obdobje trilarizma" je pri roki za vse: ko ga politik kaj polomi, to stori kot občan,državljan - ko pa kaj dobrega naredi, je politik (župan, svetnik ipd.). Kako znano nam to zvetni kajne?

ps

Bliža se Planica in rajanje pod Poncami: vsak polet ima več faz, vemo celo laiki. Ena je odskok in ena je pristanek. Ta je lahko s padcem.