Včasih človek kar osupne: Meti Plava ima vso pravico, da pravica razsodi o njegovi krivdi. Primer izsiljevanja kmeta iz okolice Kranja je bil res v ospredju zanimanja javnosti, zdaj pa obtoženi in obsojeni (nepravnomočno) Kranjčan - sicer nazadnje živel v občini Preddvor - že leto in pol čaka na odločitev, ali bo šel v zapor ali ne!?

In da je mera polna, bo zdaj ponovno sedel na zatožno klop, skupaj z bratom. Obtožena sta za - izsiljevanje. Seveda ne za isto, za drugo. Tudi v tem primeru sta do obsodbe (pravnomočne) oba nedolžna. In če je sklepati po "primeru Meti Plava in kmet" bo trajalo dolga leta, da bosta deležna delovanja pravice - kakršnakoli bo odločitev.

Je v Kranju in okolici nekaj let teklo več izsiljevanj, ali pa si policija-tožilstvo-sodišče "izmišljujejo" primere, ki razburjajo javnost tudi zaradi res šokantnih okoliščin? Le kako si je sicer mogoče razlagati, da tako odmevni, nasilni primeri iz kriminalnega okolja ne dobijo epiloga? In višje sodišče leto in pol ne odloči ter med tem obsojeni v novem sodnem postopku že zopet sede na zatožno klop.....

Brata Plava imata pravico do pravice. In javnost, davkoplačevalci in plačniki delovanja države tudi. Da bi bilo jasno, ali je kdo od koga res izsilil ogromne vsote denarja, mu grozil, ga ogrožal psihično in fizično. V Kranju (in povsod) se bomo počutili varne, če bodo taki primeri vendarle v nekem razumnem roku dobili epilog: izsiljevanje je trajalo okoli 5 let, od prijetja ovadenega do obsodbe je minilo leto in pol, od obsodbe do danes še dve leti in smo - na začetku!?

Kranj naj bi bil varno mesto. Naj bo tudi mesto kjer pravica deluje. Za vse.