Danes bo zopet seja mestne oblasti. Točno na dan izvolitve novega župana, ki zdaj ni več nov. Zmaga na volitvah človeku/celo politiku/ daje oblast, ki se lahko zrcali v tem, da 51 glasov za 49 preostaloh pomeni nočno moro in dnevno obsedenost.

Ker Trma pozna zakulisje, bi lahko objavili spisek tistih, ki so skušali biti na račun svoje funkcije podžupani/podžupanje ali pa dobiti kako drugo funkcijo, ki pomeni moč. Hodili so molit v eno samo cerkev je parafraziranje političnih rezultatov: daj mi to in te bom podprl, imaš 1...2....3....glasove! Koliko je bilo razočaranih? Koliko neuslišanih? Koliko tistih, ki so se že videli na nekem stolčku kot nagradi za svojo politiko?

Lokalna oblast ni nič boljša ali slabša od drugih. Tudi tu cveti trgovina in kdor tega ne zmore sprejeti in razumeti, ima težave, ker je politika umetnost možnega. A se vendarle vsak tudi - odkrije. Kakšen je, česa je sposoben - od župana navzdol. Ko začneš skupščine sklicevati po bifejih, je dno doseženo. Kranj je vse to že doživel. Najbolj bode v oči hinavščina tistih, ki so v Kranju marsikaj zavozili, da je smrdelo po korupciji in še čem....danes so na braniku javnega interesa in denarja. Primer razpolaganja z denarjem svetniških skupin je tako nazoren, da ni čudno, da se vsi delajo neumne: pravilnik je dober, kaj bi ga menjali...

Demokracija je torej hudič v podobi čisto konkretnih politikov, njihovih rok in odločitev. Županov vpliv in moč pa sta krepko nad tem. Zato je logično in prav, da je vedno "na prangerju", ker smo ga za to izvolili. Boleče izkušnje grozljivih časov Bogataja&Trilarja kot najslabših možnih političnih osebnosti na odgovornih mestih naj nas spomnijo, da se Kranj desetletja ni bil sposoben premakniti naprej. Se zdaj premika ali ne? Samo dve leti (oziroma še malo manj glede na čas kampanje) sta na voljo, da si odgovorimo. In gremo na volitve, to je bistvo. Kdor ostane doma v zapečku, je sokriv.