Z županom sem sodeloval pred skoraj dvema letoma. S pogodbo sem "prodal dušo hudiču". Znano, zlajnano? Ne, sodi v uvod zgodbe o tem, da dandanašji take pogodbe podpisujejo politične stranke, svetniške skupine in posamezniki - pa še vedo ne, da jih! Če zdaj analiziram svoje početje: marsikaj sem predlagal, o uresničevanju tega pa nič. Pogodba je bila spoštovana in končana, rezultati pa....sam sem nezadovoljen, kdo mi je kriv? Ampak: to so obrobnosti.

Pogodba nenačelne koalcije z županom se je dejansko iztekla včeraj. Ko namreč nek župan ali neka oblast sprejme proračunski dokument, je s tem dosegla vrh svojega vladanja. Ker v njem piše tisto, kar oblast hoče, želi, načrtuje. Če izvzamem svetnico, ki je že v "svoji" občini, je bilo to včeraj sprejeto - soglasno. No, to pa je razlog, da malo premislimo...

Matjaž Rakovec si tlakuje pot do novega mandata, ki je za vsako oblast ključen za odgovor, kaj zmore. V prvem pač vsakdo popravlja kar je zagrešil prejšnji (seveda po oceni novega) in načrtuje. V drugem pa se morajo zadeve videti, moramo jih dojeti in sprejeti. Sumljiv je župan, ki se ne prepira, ki ga (še?) nismo dobili s prsti v marmeladi, ki je očitno sprejemljiv za leve in desne in vse ostale - pa ga podprejo soglasno.

Lokalna politika ni državna politika. Zato so usode raznih Grimsev jasne in znane. Toda brez sprenevedanja lahko zapišem, da Rakovčeva udobna nenačelna koalicija sloni na - desni politični opciji vsaj toliko kot na levi. Je zato sumljiv?

Vsekakor. Ker trenutno odstopa od vzorca, ki nam ga je vsilil Janez Janša: razdeliti vse, razburkati strasti, vnesti nezadovoljstvo in razdor - potem lahko vladaš in poskrbiš za svoje kadre in "kadre". Tudi Rakovec (kot vsak župan) skrbi za svoje (glej uvod...),toda brez oklevanja lahko napišem, da je politični Kranj (volilno leto bo seveda nekaj drugega) v zadnjih tednih pokazal več zrelosti kot politična Slovenija. Koliko zaslug ima župan za to, da imajo z evri in načrti opredeljen razvoj, pa bomo videli v 2022.