Gospod Povšin ima težave v šoli. Nima sveta šole, ima pa cel kup nasprotnikov. Pred dnevom, dvema je objavil, da je v karanteni. Seveda se vsakdo vpraša: zakaj? In kakšen vpliv ima to na šolo, otroke, starše, zaposlene? Verjetno jim je ravnatelj vse to pojasnil, nam je odgovore odklonil in ravnal povsem drugače od ravnatelja Brlogarja s kranjske Gimnazije. Slednji je preveril, kaj je za javnost in česa glede varovanja podatkov ne more povedati in - odgovoril. Odgovorno, kaje?

Ravnatelj je zelo pomembna javna osebnost. Za povrh pa ima izredno veliko odgovornost. Tisto stvarno, opredeljeno s predpisi in tiso simbolno: ugled šole = ugled ravnatelja, kajne? No, gospod Povšin še ni sestavil sveta šole, da bi mu kdo lahko kaj o tem povedal oziroma bi šola delovala normalno. Je pa dal vso javnost v - karanteno. Preprosto je umolknil na naša vprašanja. Prav: ne bo se podrl svet, a to več pove o ravnatelju in stanju na šoli kot karkoli drugega.

Ljudje, ki niso v politiki (slednji medije naravnost ljubijo, če pišejo kaj dobrega zanje), so javnosti odgovorni. Ustanoviteljica šole je mestna občina. Se je na šoli že oglasil kdo, da bi preveril, zakaj osnovni organi ne delujejo, zakaj ni sveta šole že mesece? To bi bilo verjetno odgovorno od občine in tam plačanih ljudi. Kajti šola ni svet ali planet zase, je del okolja in zato toliko bolj pod drobnogledom. Tudi šola kjer molči in vsem odgovori ravnatelj v karanteni, ki bi moral dojeti, da njegova karantena ni njegova osebna stvar ampak glede na vlogo precej širša.

Upajmo, da bomo skupaj storili bistveno: preprečili okužbe z virusom pri čim več ali vseh ljudeh. Koliko molk prispeva k temu, je verjetno mogoče razpravljati. O odgovornosti pa ne. Jo imaš ali pa je nimaš. Jo kažeš ali pa skrivaš. Se skrivaš za njo ali pa jo izpostaviš kot del funkcije, ki jo opravljaš....