Marsikdo se bo smejal, a je res: na svet gledam od spodaj, iz žabje perspektive. So pa taki, ki (nas) gledajo od zgoraj, s ptičje perspektive. Če bi bil torej sam župan Kranja, ne bi nikdar v tem času šel v Colorado podpisovat neke res za lase privlečene pobratimske pogodbe. Ker bi se najprej vprašal, kako je doma? Kaj dela in koliko je kdo plačan na občini, da (ne) dela, na primer?! Kdo jezi ljudi s prenovo parka granitnih kock? In kdo ne zmore niti malo urediti zelenega vrta (Botanični vrt pri Prešernovem gaju) v Kranju. Ampak: to so malenkosti, velika prijateljstva pa so nekaj navadnim občanom nedoumljivega. Ker v Colorado Springsu so naravnost vzhičeni nad za njihovo četrt velikim Kranjem in vsem, kar jih mi lahko naučimo...

Problem je v razumevanju in dojemanju. Našega župana vidimo v Ženevi, ko predava o kranjskih dosežkih. V Rusijo gre zaradi pobratenja, v Ameriko tudi. Most čez Savo pa popravlja, ureja ves svoj mandat....Tako je to s pogledi in perspektivami. Na primer: župan se top od sreče, ko hvali direktorja javnega zavoda za turizem, ki za svojo "velepožrtijo" v medijih ne dobi odziva, pri županu pač. Ker direktorček vabi novinarje, ki zastonj jedo in pijejo, potem pa pišejo? Ne vemo, ker nismo bili povabljeni....smo na "odstrelu"....A kaj je rekel nekoč slovenski šef mlade znanemu direktorju sredi parlamenta: "Kdo te je nastavu? Jest sem te nastavu, politka te je nastavla!"

V času draginje, ki je za vogalom, je iskanje pobratimov po velikih državah fino, ker se tja potuje, veliko govori in obljublja. Doma ni tako fino, obljubljalo pa se bo jeseni. Ko bomo na vrsti zopet tisti, ki na vse gledamo iz žabje perspektive in plačamo vse to bratenje z Rusi, Turki ipd. Ki plačujemo nesmiselne parke z nesmiselno vsebino, ker so to politične naložbe ali trgovine - ne pa naše.

Vem, da bo mašinerija na občini znala ponuditi neštete koristi tega, da trije vodilni z občine odidejo v Colorado. Nekoč so na jugu rekli "Srbija do Tokija!",mi pa zdaj lahko veselo zavpijemo: "Kranj do Colorada!" (Carigrada, Jekaterinburga....)

Miran Šubic, občan