Partijske navade iz nekdanjega režima v letu 2021? Ko je partija včasih želela kak vroč kostanj preprosto pustiti v žerjavici, se je naredila, da ga ni bilo. Tako naj bi kranjske stranke in svetniške skupine ravnale maja 2021: o pobudi društva iz njihove občine so obrnili glavo stran, požrli dol svoja prej pisno izpostavljena stališča in sledili "partijski pripravi" rešitve, ki je morda za njih alternativna, zame pa bedna do konca. Niso si upali na sejo mestnega sveta dati pobude, ki so jo prej (vsaj tretjina svetnikov) podprli ampak so sledili (pomislite!?) mnenju zaposlenih v knjižnici. Slednji imajo do svojega mnenja vso pravico, prav je, da jo izkoristijo. Bodo naslednjič občinski šefi vprašali delavce Komunale, ko bo na vrsti kaj podobnega?

Resnica je drugačna: zaposleni knjižnice so pri pobudi enakovredni društvu Trma. Slednje ni dobilo pravice, da bi kdo o pobudi odločal, mnenje zaposlenih pa je bilo od podžupana, ki je dirigiral celotni aktivnosti, "požegnano". Legitimno in legalno z drobno napako: o tem naj bi zeleno luč prižgala "politična koordinacija" kot v dobrih starih partijskih časih in - na primer - SDS in NSi in SD in...dihajo pri tem kot eden. Zopet ponavljamo: politika je odločila, a o pobudi društva ni odločala. Kje pa: stisnili so rep med noge kot njega dni tisti, ki so "poslušali božjo=partijsko besedo".

France Pibernik je bil po moji krivdi (ker sem pobudo dal) zdaj povaljan v strankarski mlakuži. On, ki se politike po tej plati ni hotel dotakniti, če se je že ona kdaj njega. On, ki je pisal in pesnil in raziskoval je danes na tehtnici kranjske politične srenje: je predrago, če knjižnica nosi njegovo ime -je primeren za to - pa saj je v knjižnico samo hodil, ne pa - ipd. Opravičujem se mu. Pobudo so povaljali v nesnagi politike in oblastniške logike. O njej si NISO UPALI ODLOČATI, ZATO O NJEJ ODLOČAM SAM: NI JE BILO. NI JE VEČ. STE LE VI, KI STE Z NJO NAREDILI KAR STE.

Leta 2022 ne bom pozabil, kdo je pri tem ohranil pokončnost v Kranju. Ja, hudiča: nihče. Niti eden od svetnikov in svetnic do danes ni zmogel stopiti Piberniku v bran. Kajti s tem bi branil demokracijo, da se o pobudah in predlogih (čeprav slabih, neumestnih, dragih) izrečejo tisti, ki smo jih (iz)volili.

KRANJSKA TRMA je odgovor. In sram naj nas bo. Vse.