1.

Blažunova gostilna na Klancu je bila desetletja. Potem so načrtovalci odločili, da bo tam most in cesta in še kaj. Da bo gostilna prej ali slej ruševina. In so o tem obvestili lastnike, ki so bili - o tem ni dvoma - vsaj posredno prisiljeni gostilno prodati občini, ker od nje ne bi mogli živeti in so bila vlaganja nesmiselna.

2.

Potem nek župan spremeni odločitev, ker ima denar dobrotnika, da to lahko stori. Gradbinec, ki najprej dela na županovi hiši, začne načrtovano ruševino spreminjati v srečevališče generacij. Vse to (do)plača dobrotnik, ki ga prepričajo, da je to najboljši objekt za njegovo pomoč Kranju.

3.

Bivša lastnica ne more razumeti, da objekt za rušenje postaja nekaj drugega. Njej so ga izpulili prav zaradi tega, ker nič drugega kot bodoča ruševina ni mogel biti. Loti se pravne bitke, do zdaj neuspešne. Kajti objekt je prenavljala občina in mnoge ustanove so ji prikimale.

4.

Dva župana po tistem lumpacijsko nastrojenem sta se zvrstila. Sedanjemu so občinski uradniki povedali, da vse papirje imajo, da je vse v redu. O nesmiselnosti vlaganja v ruševino ni rekel nihče nič. Zdaj pa je padel strop in morda jutri lahko pade še kaj. Predvsem lahko pade vsa morala in etika oblasti, ki je s pretvezo naredila nekaj česar - vsaj moralno gledano - ne bi smela.

5.

Vse to smo mi plačali. In plačujemo. Za milijon(e) gre. Naše. Kdo je dal kaj kako v žep, je postalo vsem nam nepomembno. Ali res? Mi lovimo dovoljenja za "pasjo kočo" po domače, občina ruševino spremeni v graščino in - vse je v redu. Zdaj pa papirje na plan. Vse, ki jih imate. Pa da vidimo, ali se ruši strop zato, ker je vse v redu ali zato, ker je vse to ena sama velika lumparija.

ČE JE NAŠ SEDANJI ŽUPAN TO, KAR TRDI DA JE, BO ZADEVO PRIGNAL DO KONCA. IN NE SKRIVAL KOT JO SKRIVAJO ŽE DVA DNI. KO V OBJEKTU KJER SE ZBIRAJO STAREJŠI IN NAJMLAJŠI PADE STROP, NOBEDEN NE SME BITI TIHO. PA SO!

ps

Vsemu temu jaz pravim - svinjarija.

Miran Šubic, Kranjčan (na vse to opozarjam leta in leta - javno in s podpisom)!