Politična sodruga Boštjan Trilar in Igor Velov sta lepo poslovala s podjetjem človeka, ki je direktor nogometnega kluba Triglav. Zraven je svoj "prispevek" k poslom dodala še kranjska Komunala prav od odhodu bivšega direktorja in prihodu v.d. direktorice, ki bi to spet rada bila. Povezava (opisana v Kranjski klobasi) ni nič posebnega, za nekaj deset jurjev gre. A zgovorno nakazuje, kako stvari potekajo in pri tem - to trdimo - ni izjema nobena občina, nobena oblast, noben župan. Vsak pač gleda na svoje in to ni nič narobe, dokler so ti "moji" plačani za delo in storitve, dokler nekaj naredijo.

Hec pa je, če - na primer - vsaj dva od teh zdajšnjega direktorja (in nismo njegovi odvetniki, samo za primer gre) pozivata za možno korupcijo, možne sporne posle, možne...No, pri njima pač spornih poslov ni bilo: samo dejansko sta sodelovala kot odgovorna, vodilna in glavna v občini in agenciji z nekom, ki je (bil) vsaj enemu dobro znan ipd. Nič narobe, za plačane storitve gre. Ampak obenem dokaz, kako se mrežijo pravi ljudje na pravih mestih. Nastane pravi trapez povezav kjer je - na primer - Trilar nastavil Kocjančiča, Fekonja pa Dornika, Velov pa je vezni člen in tako naprej in tako dalje.

Danes v drugi naši rubriki pišemo o treh primerih, ki jim poznamo imena in priimke. In zakaj potem "ne upamo" z njimi na plan? Zarsdi naših virov, ki jih ščitimo kot vsak novinar svoje izvore informacij. In morda boste zlahka odkrili, za koga gre in kaj je "vsebina" vseh dogodkov. Ni pomembno, še manj ključno: gre za spoznanje, da je že na lokalni ravni tudi zgolj svetniški stolček za koga odskočna deska in temelj za vprašanje: "Kaj bom dobil za to?" Tu pa nastane problem. Reče se mu spolzka tla, ker si mnogi predstavljajo, da morak občinskemu koritu in jim nekaj pripada...

Pa pred svoj prag kot vedno: opisani primer iz naše rubrike terja raziskovalno delo. Za to smo nekateri pripravljeni, drugi pa pišejo hvalospeve za dober denar. Trma je brezplačen, neplačan in prostovoljno oblikovan spletnik. Kdor ne verjame, naj najde "mrežo"!