Priznam: nisem Slovenec. Bil na Kredarici (novinarska reportaža o vremenarjih, s helikopterjem), ne pa na Triglavu. Sodeč po fotografiji: nisem zmagovalec, kje pa. Ko v teh dneh prebiram, koliko nesojenih zmagovalcev odpeljejo helikopterji iz nuje, mi je jasno, da tudi nikoli ne bom.

Obsedenost s Triglavom? Vsak, ki bi tej gori simbolu oporekal, bi bil pri nas izobčen. Pa saj ni čemu oporekati: gora tam stoji tisočletja in lepa je (na pogled) in postala je simbol (grb in še kaj). Potem pa pridemo ljudje, da jo "osvojimo". Na vse načine: oni nese poni kolo gor, drugi gasilsko lojtro in tako do onemoglosti. Ker je vedno treba pokazati in dokazati, da smo s Triglavom eno. Da kdor ni gor, je nor (in ne obratno). Ko vidim še politčno zastavo politične stranke, mi je vse jasno: Triglav je naš.

Pa smo mi njegovi? Triglavski narodni park je bolj ali manj pastorek zgodb o čuvanju narave, vlaganju v zeleno in ne vem kakšno še okolje ipd. Zato je seveda prav, da se ga pije po planinskih poteh in kočah: za korajžo, zato datenebozelbo, zato kersiprvičgor, zato kerenegapaže boš ipd. Ne trdim, da vsi -ampak to je del folklore v slogu: če greš gledat skakalce, glej v dno flaše pa je vse prav!

Kajti slovenski narod je smučarski narod (zato nimamo več dovolj denarja za karte, vlečnice, opremo..vsak posebej in vsi skupaj) in je planinski narod (če nisi bil na Triglavu, si...)! Kdor se ne strinja, je sv....!? Ali pa vsaj ni pravi Slovenec in ne čuti slovensko in ne ljubi slovenske domovine. Kjer njen slavni sin pleza v gorah, jasno! (no priznam: rad igra tudi fuzbal...).

Problem je, da nas je Triglav presegel, mi pa ga z vsem tem kar okoli njega in na njem zganjamo pač ne bomo nikoli dosegli. Je pa res, da je v trdih časih režima, ko smo jokali v tiraniji, športna redakcija radia Slovenija pripravljala avdicije za bodoče športne novinarje. Veliko jih je prišlo, vsi so vedeli vse o košarki pa nogometu pa...pa je vprašal žal pokojni Franci Pavšer: "Koliko je visok Triglav?" - in kdor ni vedel, je padel pri njem na izpitu. Ker to mora vedeti vsak novinar, je rekel Franci.

Sam sem Triglav občudoval, ko je na njem zavihrala zastava ob osamosvojitvi. Zato sem vesel, da nisem nikdar podlegel histeriji ampak imam do Triglava intimen odnos: rad ga imam!

ps

Priznam še nekaj: zadnji stavki so mi v misli pripeljali Triglav. Tistega, na katerega sem šel in še grem redno ob nedeljah, če le imam čas. Kajti "a prideš na Triglav" je tudi vprašanje za nas nogometne obsedence....Zato Triglav toliko pomeni.